Bonsai Nan Kai

Bonsaiklubben for Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland og Midtsjælland

Om Bonsai

Bonsai, som  udtales “Boun-sai”, betyder – træ i skål.

Bonsai er ofte sammenlignet med maleres eller arkitekters arbjder, hvor de arbejder med oliemaling, marmor og metal, arbejder bonsaikunstnere med træ, bark, blade og farver. Iagttageren ser skønheden i kombinationen af træ, skål, form og farver. Eksempelvis plantes stedsegrønne træer næsten altid i uglaserede skåle, i farver, der matcher træet. Til løvfældende træer anvendes ofte glaserede skåle i farver, der matcher løvets farver.  Her er et par filosofiske grundsætninger (uddrag fra “Bonsai No Kokoro” – "The Spirit and Philosophy of Bonsai” af Saburo Kato, Japan.

“Bonsai er oplysende og bringer fred”

“Bonsai dyrkere værdsætter naturens skønhed”

“Naturen skal inspirere dig til at efterligne dens helt unikke skønhed, du er nødt til at lære af naturen”

“Glem ikke, at bonsai er en levende kunstart”

“Glem ikke, at når du tager en bonsai til dig, er det dit ansvar, at den overlever”.

Hvad er Bonsai ???

Det kan være fine, dyre importerede træer - udendørs eller indendørs. Det kan være små træer, fundet i naturen, måske gnavet tilbage af rådyr og harer. Det kan være de stueplanter, som man måske selv har hjemme i vindueskarmen, mange af dem kan klippes og snøres, især er de mange ficus arter velegnede til at have inde, dem kan man øve sig en hel del på, de kan tåle en del, så de dør ikke af at man laver nogle småfejl.  Men for at få en bonsai skal der mere til end en fin skål, det kræver års træning og det i sig selv er en spændende proces - at have en ide med et træ - og så år for år at se ideen tage form - eller måske opdage, at du har mere fantasi end håndlag -  Tja - så må man bare prøve igen !

Bonsai har eksisteret i mange år og nævnes første gang i Kina i Tsin-epoken - tredie århundrede f.Kr. - og videre gennem de næste tusind år - hvor det fortrinsvis var overklassen, der havde bonsai. På samme tid ca. år 1000 siges buddistmunkene at have udbredt deres p'en-tsai (Pen-sai), det var små træer taget i naturen og plantet i dekorerede krukker - over hele Østen.

fra 1100-tallet og i løbet af de næste 150 år - (kamakura-perioden) begynder bonsai at blive udbredt i Japan. Der dyrkes stadig bonsai i hele Østen, men det erJapan , der har forfinet det, at dyrke bonsai - ophøjet det til den levende kunstart, det er i dag. 

I Japan findes mange rigtig gamle fantastiske bonsai, mange over 300 - 600 år - de er gået i arv fra far til søn til søn o.s.v.  I parker passer og beskærer man også fyrretræer efter de samme principper, som man bruger når man beskærer bonsai, man ser træer i normalstørrelse, der ser ud som bonsai og som man kan forstille sig er lige til at sætte i en skål.

Bonsai blev bragt til Europa ved verdens udstillingen i Paris i 1900, der var en lille udstilling af "miniaturetræer", men først efter 2.verdenskrig skete der rigtig noget da soldater tog bonsai med hjem fra Japan, senere er det jo blevet mere og mere udbredt og bonsai dyrkes overalt i verden i dag. Det kan ses bl.a. på Facebook, hvor bonsaientusiaster fra alle lande "bliver venner" og diskuterer bonsai og viser billeder af bonsai.

Uanset om man har prøvet at købe en lille bonsai i et supermarked, kun for at opdage, at efter 1 til 2 uger er den vissen og død eller om man har fundet et træ i sin have eller igen været ude i naturen for at finde materiale der egner sig til at videreudvikle til bonsai, er det en god ide at søge hjælp i nærmeste bonsaiklub, hvor man vil få den hjælp man har brug for.